Teatergenrer

När det gäller teater finns det ett flertal olika genrer, såsom komedi, drama, tragedi, musikteater samt fysisk teater.  Genom åren har det producerats en hel del bra svenska föreställningar inom olika genrer. Teater har sedan länge varit en rolig underhållningsform som många uppskattar. Drama var främst populärt förr medan fysisk teater och musikteater, såsom musikaler, är mer populärt idag. Komedier har oftast en berättelse som innehåller mycket dramatik och intriger men där det hela sedan får ett lyckligt avslut, medan tragedier har ett olyckligt slut.

Foto: Igor Bulgarin/Shutterstock.com

Den kändaste tragedin

Den absolut kändaste tragedin som har gjorts genom tiderna är förmodligen Romeo och Julia. William Shakespeare skrev den cirka 1595 och den framfördes för första gången år 1597. Sedan dess har otroligt många tolkningar gjorts och än idag anses pjäsen om kärleksparet vara den mest kända och bästa. Romeo och Julia är en tragedi om en intensiv ungdomskärlek där striderna mellan de två familjerna innebär stora konsekvenser och problematik. Det sorgliga slutet är nog dock det som blivit mest uppmärksammat.

Romeo och Julias avslut

Många är vana vid lyckliga slut och det förekommer i de allra flesta teatergenrer. Men Romeo och Julia är dock något helt annat och det tragiska avslutet på pjäsen förknippas direkt med Shakespeare, då denna pjäs blivit hans kändaste verk. Den avslutas med att Romeo finner Julia och tror att hon är död, han tar då livet av sig bredvid henne. Julia vaknar därefter upp och inser att Romeo ligger bredvid henne och är död. Hon tar då också livet av sig.

Musikteater

Idag förekommer många uppsättningar av musikteatrar. Oftast är det musikaler som görs utifrån en film eller liknande. En av allra kändaste är Grease som har gjorts i flera olika tappningar över hela världen. Grease handlar om en kärleksromans, där paret efter en sommarromans börjar på samma skola. Killen är med i det tuffa killgänget, medan tjejen inte är lika populär. Det förekommer intriger och drama men i slutet får de varandra. Det är den första filmen av Grease som ligger till grund för pjäserna.

Förutom Grease finns det ett flertal andra filmer som sedan blivit pjäser. Exempelvis Dirty Dancing och Hairspray för att nämna några. Det är inte bara i Sverige dessa musikteatrar är mycket populära, utan de kan ses i många länder världen över. Priserna för att gå på teater varierar och beroende på stad kan det skilja sig mycket. I större städer är det generellt dyrare då efterfrågan är högre. Det är dessutom oftast där de flesta kända teaterföreställningarna äger rum, såsom Stockholm, Göteborg och Malmö.