Framtid inom teateryrket

När det gäller teater och teateryrket finns det idag flera olika kategorier, exempelvis barnteater och musikaler. Teater har funnits och underhållit oss sedan flera hundra år tillbaka, redan på 2500-talet före Kristus. På den tiden var det främst religiösa pjäser om olika myter. Under antikens Grekland hade teatern ett enormt stort fokus och årligen förekom olika tävlingar inom just teater. Då var det enbart män som stod på scenen och framförde pjäserna. Uttryck förstärktes genom att de använde olika masker.

Teater idag

Numera ser teateryrket annorlunda ut och idag är det tillåtet även för kvinnor att infinna sig på scenen. Teater framförs på olika vis inom flera olika kategorier. Barnteater är till exempel anpassad för en yngre publik. Det finns också musikaler och kabaréer samt korta föreställningar med inslag av dans. Teater är något som många tycker om att se på även om den tekniska utvecklingen riskerar att förstöra teateryrkets framtid. Många väljer numera att använda sig av nätet och därför riskeras även teatern att dö ut.

Dock får man inte glömma att teatern har funnits sedan lång tid tillbaka och är än idag en uppskattad underhållningsform. Trots att tekniken gör stor påverkan är det svårt att ersätta teatern med exempelvis föreställningar och pjäser via internet. Det ger inte alls samma känsla som när man går och ser en föreställning i en fysisk lokal. Det är många som föredrar att uppleva denna maffiga känsla och därför väljer att gå på teater. Dock är internet helt klart ett hot.

Olika genrer av teater

Som det nämndes tidigare finns det olika genrer inom teater, bland annat komedi, drama, tragedi, fysisk teater samt musikteater. En teater i kategorin komedi innebär oftast många roliga inslag av spänning och intriger men som sedan har ett lyckligt slut. Tragedier å andra sidan har ett fokus på händelser som är förödande för en person och som oftast innebär allvarliga konsekvenser. Drama var mer vanligt förr och numera förekommer det inte särskilt ofta inom teater. Detta beror främst på att drama inte har stort fokus på intriger.

Musikteater och fysisk teater är förmodligen de genrer som kommer öka i popularitet i framtiden. Dessa innehåller nämligen mycket rörelse, dans och musik. Fysisk teater kan idag ses som en konstföreställning där många nya innovativa idéer implementeras för att få olika uttryck. Trots att teknikutvecklingen ser lovande ut i framtiden gör även teatern det. Man kan nog förvänta sig flera succéer inom teateryrket och det är bara att vänta och se vad som dyker upp. Genom åren har flera framgångsrika föreställningar framförts och framtiden ser minst lika lovande ut.