Privatteater

Det finns flera anledningar till att besöka en privatteater. Det är framför allt en upplevelse som kommer dig närmre och ger dig ett annat perspektiv på teaterscenen. Privatteatrar spänner mellan kommersiellt populära uppsättningar, då privatteatern är starkt beroende av publikens intäkter och biljettförsäljning, och den smalare kollektivt fria teatergruppen som drivs av konstnärliga ambitioner. Gemensamt för teatrar i den privata sfären är att de inte erhåller några större offentliga ekonomiska bidrag och måste finansiera sig själva. Upptäck det rika utbudet hos någon av Sveriges privata teatrar.

Kända svenska privatteatrar

I Sverige finns flera kända privata teatrar som både på den mer kommersiella scenen gjort populära och folkkära uppsättningar, men som också banat väg konstnärligt för flera av våra mest kända skådespelare. En av de mest kända mer folkliga privata teatrarna är Chinateatern som invigdes 1928 genom att Anna Karenina med Greta Garbo visades som spelfilm, vilket var en given succé. Chinateatern är ett bra exempel på en privat institution för där har det spelats revy, fars, drama och skolteater, vilket är en representativ bild av en privatteater.

Köp biljetter till föreställningar på privatteatrar

Biljettförsäljningen är en av de viktigaste ekonomiska källorna för privatteatrar och biljetter kan du enkelt hitta på privatteatrarnas egna hemsidor eller hos större biljettförsäljningssidor online. Det är viktigt att vara ute i god tid då många föreställningar är mycket populära och biljettrycket är högt. Genom att använda dig av en seriös biljettförsäljare online undviker du även risken att bli lurad av oseriösa aktörer på marknaden. Köp biljetter till föreställningar på privatteatrar och få en spektakulär teaterupplevelse samtidigt som du stödjer den fria teaterscenen.

Konstnärligt fria privatteatrar

Foto: Denis Makarenko/Shutterstock.com

Det finns en mängd kända skådespelare som fått sin teaterutbildning genom privatteatrar innan de slagit igenom som filmskådespelare eller som skådespelare på en offentlig institution. En radikal och mycket erkänd privatteater ligger på Skeppsholmen i Stockholm och går under namnet Teater Galeasen. Den startades 1984 av radikala konstnärer som ville visa något annat än vad som visades på till exempel Dramaten. Kända skådespelare som startade sin karriär på Galeasen är till exempel Mikael Persbrandt och Torsten Flinck. Än idag är Teater Galeasen en mycket uppskattad och erkänd privatteater.

De flesta privatteatrar är dock kända för sina påkostade och mycket uppskattade musikaler med kända skådespelare och musikalstjärnor. Några namn som är enormt publikdragande är bland att Tommy Körberg och Helén Sjöholm, vilka gjorde att musikalerna slog försäljningsrekord. Musikalföreställningarna är påkostade och är konstnärligt fria tolkningar av klassiker såsom Grease, Chess, Cats och Mamma Mia. Privatteaterns främsta syfte är att underhålla och ge besökarna en upplevelse som bara teaterrummet kan göra. I till exempel London och New York finns världens största och mest populära privata uppsättningar av musikaler.