Västmanlands skådespelare

Nordväst om Stockholm hittar vi det natursköna landskapet Västmanland. Här trängs misteln med rådjuren i skogen och städer som Västerås, Köping och Arboga utgör landskapets ortsnamn. Sveriges femte största stad, Västerås, är förutom residensstad även den stad som har försett vårt land med flertalet skådespelare. Härifrån har det varit enkelt att ta sig till huvudstaden och vidare för att studera vid teaterhögskolor runt om i landet. Detta har gjort att namn som Ann Petrén, Olof Thunberg och Mats Flink har setts i flertalet filmer och TV-serier.

Ann Petrén

Ann Petrén är en skådespelerska som vi har sett i flertalet roller, både på TV och på scen. Sedan 1988 tillhör hon Stockholm Stadsteaters fasta ensemble och sin utbildning har hon fått vid Teaterhögskolan i Malmö. Tack vare den har hon under åren kunnat motta flera hedersfulla priser. 2003 och 2004 mottog hon till exempel en Guldbagge för sina roller i Om jag vänder mig om och Happy End, båda regisserade av Björn Runge. Vi känner även igen henne från Masjävlar och TV-serier som Bron, Jordskott och Beck.

Mats Flink

Ytterligare en västermanländsk skådespelarexport är Mats Flink. Utöver att synas på scenen, i TV-rutan och på vita duken är han dessutom manusförfattare. Flink har arbetat som frilansande skådespelare vid både Stockholms Stadsteater, Riksteatern och Dramaten, vilket har bidragit till att han har en gedigen historia och utbildning med många års erfarenhet. Vi har kunnat se honom i bland annat de omtyckta tv-serierna Skärgårdsdoktorn och Mäklarna, och han har även synts i Beck. 2010 medverkade han dessutom i den guldbaggenorminerade filmen Himlen är oskyldigt blå.

Olof Thunberg

Olof Thunberg må vara ett namn som inte alla känner igen men att han är en väldigt erfaren skådespelare råder det ingen tvekan om. Han inledde sina studier redan på 40-talet och har sedan dess både hörts och setts i våra olika medier. De filmer som han har synts i under senare år är de om Lilla Jönssonligan, där han med bravur spelade rollen som morfar Ellis. Han har även regisserat, medverkat i kortfilmer och vid olika tv-produktioner och 2006 var han en av sommarvärdarna i Sveriges Radio P1.

Thunbergs karriär tog fart genom studier vid Calle Flygares teaterskola och Dramatens elevskola. Han började sedan hos Norrköpings Stadsteater där han även regisserade. Under 50-talet blev han känd genom radioprogrammet Mannen i svart, där han med stor inlevelse läste spökhistorier och rysare. Faktum är att Thunberg genom åren har blivit en välkänd röstskådespelare. Hans största roll är nog som Bamses röst, som generation efter generation av barn har lyssnat till. Thunbergs röst har även använts i filmerna Djungelboken och Djungelboken 2, där han skötte talet åt tigern Shere Khan.