De här a-kassorna kan du välja mellan som skådespelare

För dig som är skådespelare kan det vara svårt att hitta rätt a-kassa. Trots detta är det viktigt att du som skådespelare är ansluten till en A-kassa för att få ersättning om du förlorar jobbet eller inte får några uppdrag. Du som skådespelare har flera val när det kommer till att ansluta sig till en A-kassa och i slutändan får du själv avgöra vilken som passar dig bäst.

Du som inte är ansluten till en a-kassa kan få stora ekonomiska problem vid arbetslöshet. För den som å andra sidan sidan är medlem är det möjligt att få upp till 80% av sin inkomst i ersättning vid arbetslöshet. För den som har större fasta avgifter kan detta vara avgörande för att kunna behålla både hus och bil om man av någon anledning förlorar jobbet. Den som är egenföretagare inom skådespelsbranschen få möjlighet till ersättning om du avvecklar företaget eller anger att det är icke verksamt.

Flera arbetslöshetskassor att välja som skådespelare

För dig som inte är ansluten till en a-kassa är det viktigt att göra detta så snart som möjligt. För att hitta rätt a-kassa är det klokt att jämföra alla tillgängliga alternativ.

För dig som jobbar som skådespelare finns det flera alternativ inom branschen kultur som innefattar bland annat skådespelare. Det kanske populäraste av dessa alternativ är Unionens a-kassa som även har ett nära samarbete med Svenska Teaterförbundet.

Även SAAK erbjuder förmånliga a-kassor och skiljer inte heller på yrkesgrupper vilket kan göra det lättare för dig som har flera olika anställningar inom teater att säkra din inkomst vid arbetslöshet. För dig som jobbar som ledare och skådespelare kan även Ledarna erbjuda dig medlemskap.

Regler för ersättning skiljer sig beroende på anställningsform

Eftersom skådespelare är bred yrkesgrupp finns det flera former av anställningar. För den som fast anställd eller projektanställd gäller generellt samma villkor för a-kassan som för övriga yrkesgrupper. För den som däremot driver ett eget företag gäller specifika regler. Exempelvis måste du antingen avsluta din verksamhet eller sätta företaget som vilande och då ha möjlighet till ersättning.

Vilken a-kassa du bestämmer dig för att ansluta dig till är inte avgörande för vilka regler som gäller i detta fall, men var noga med att granska de enskilda förbundens villkor så att de stämmer överens med dina krav.