Historia

Västerås har en gedigen teaterhistoria. Teaterhuset byggdes redan 1915 av dåvarande stadsarkitekt Erik Hahr. Sedan dess har dock teatern flera gånger genomgått ombyggnationer. 1915 invigdes teatern med August Strindbergs pjäs Gustav Vasa, som spelades av Allan Rydings resande teatersällskap.Under 1920-talet användes teaterlokalen främst för att visa film, vilket ibland kunde varvas med några teatergästspel eller lokala revyer.

1967 skapades Västeråsensemblen, som 1977 ersattes av Västmanlands länsteater. Länsteatern var en stiftelse med Västerås kommun och Västmanslands läns landsting som stora trygga medlemmar. Drygt 20 år senare ändrade stiftelsen namn och form till Teater Västmanland och idag heter den Västmanlands Teater. Här fanns teater på tre scener; Stora scen, Lilla scen och Teatercaféet.

Bland Västmanlands Teater mest minnesvärda prestationer kan nämnas Bettys Pensionat som 1989 spelades för mer än 25000 människor. År 2009 spelades Mig äger ingen, som var baserad på Åsa Lindeborgs roman med samma namn. Denna sågs av fler än 20000 besökare.

Föreställningar

På Västmanlands Teater har man haft glädjen att visa ett brett sortiment av högkvalitativ teaterunderhållning. Bland deras tilltagna utbud kan nämnas Rockens Kvinnor med inga mindre än Louise Hoffsten, Marika Lagercrantz , Karin Wistrand, Peter Jezewski och många fler. Föreställningen Hemmet av Kent Andersson och Bengt Bratt kunde med både humor och igenkänning likna livet på ett svenskt äldreboende. Ett skarpsinnigt och satiriskt porträtt av samhället som blev högaktuell vid sin visning, två dagar före valet.

Föreställningen Antipustilipipiller hör till de mer skruvade familjefarserna, och visades även som föreställning inom skolkulturverksamheten. Föreställningen Varning för Jazz förflyttade publiken till jazzklubbarna i New York och deras musikaliska historia, medan Majken Johanssons pjäs Bottenglädjen visade på livets nyanser av glädje och tragik, kryddat med schlager, skillingtryck och ”frälsis-sånger”. Bland övriga föreställningar kan nämnas klassiska namn som Romeo & Julia vid sidan av varierande Soppteater. Västmanlands Teater levererar vad man kan förvänta sig av en profensionell svensk teater.

Nutid

Västmanlands teaterscen hänger med i tiden och visar ett fulländat program med aktuella samhällsteman. Barnteater, soppteater, parkteater, dansteater, cirkus, samtal och drama, Västmanlands teater erbjuder publiken en bred repertoar. Det känns i luften att teatern är på frammarsch när utsålda föreställningar avlöper varandra. Musik är ett tema som är väl förankrat på teaterscenen, vilket också kommer märkas även under året som kommer.

Under flera berättarkvällar och föreställningar öppnas frågeställningar som inte lämnar publiken oberörd, och det är så det ska kännas. Kulturen ska beröra.

Idag håller sig Västmanlands teater inte bara till de egna scenerna, men är också öppna för turneringar i olika kommuner i Västmanland, samtidigt som man är mån om programmen till skolkulturens satsningar. Man följer också med i den digitala utvecklingen. Sociala medier är en självklar kanal för kommunikation, och bland de många programpunkterna finns exempelvis samtal med framgångsrika Youtube-profiler.